На 29 март рожден ден има Ахмед Доган, почетен председател на ДПС.Ахмед

...
На 29 март рожден ден има Ахмед Доган, почетен председател на ДПС.Ахмед
Коментари Харесай

В петък рожден ден има Ахмед Доган

На 29 март рожден ден има Ахмед Доган, почетен ръководител на Движение за права и свободи.

Ахмед Демир Доган е български политик, създател на Движението за права и свободи (ДПС) през 1990 г. и негов ръководител до 2013 г. Депутат в 7 Велико национално събрание и депутат в 36-то, 37-мо, 38-мо, 39-то и 40 Народно събрание на България. Агент на Държавна сигурност от 1974 година

През 1981 година завършва философия в Софийския университет „ Климент Охридски “, след което е постоянен аспирант в Института по философия към Българската академия на науките. През 1985 година приключва и Академията за публични науки и обществено управление (АОНСУ) на Централния комитет на Българската комунистическа партия. През 1986 година пази кандидатската си дисертация и постъпва на работа като теоретичен помощник в Института по философия.

Още по време на военната си работа през 1974 година Доган става сътрудник на Държавна сигурност (Управление III Военно контраразузнаване). През 1979 година е трансфериран към Окръжно ръководство на МВР – Варна, а през 1979 година – към Първо основно ръководство. По време на агентурната си активност употребява псевдонимите „ Ангелов “, „ Сергей “ и „ Сава “, като за работата му са непокътнати собственоръчно написана и подписана декларация за съдействие, собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получени хонорари, разходни документи, регистрирани от оперативния служащ, документи от управлявалите го щатни чиновници, персонални и работни каузи и други. Свален е от действен доклад през 1988 година.

Според формалната му биография, през 1985 година Ахмед Доган се включва в образуване на съпротивата против така наречен „ Възродителен развой “, като става един от създателите на незаконна организация. През 1986 година е задържан, дружно с други участници в Турскота националноосвободително придвижване, и лежи в Пазарджишкия затвор в килия за смъртници, а през 1989 година е наказан при закрити порти от Варненския областен съд на 10 години отнемане от независимост като основател на противодържавна организация. Амнистиран е след анулацията на член 233 от Наказателния кодекс в края на същата година. Не е изяснено дали престоят му в пандиза е резултат от действителна незаконна активност или е опит на Държавна сигурност да го показа като „ герой за независимост “.

Политическа кариера

На 4 януари 1990 година Ахмед Доган става основател и ръководител на Движението за права и свободи.

Доган е избиран за народен представител във всички Народни събрания след 1990 година, само че редовно не посещава парламентарните съвещания, макар че е длъжен да участва съгласно Правилника за устройството и активността на Народното събрание.По този мотив изяснява, че употребява това време за по-полезни действия.

Женен е два пъти, само че след края на втория си брак живее от години в съвместно съжителство с манекенката Алтен Алиева.

Въоръжено нахлуване

На 19 януари 2013 г. по време на VIII национална конференция на Движение за права и свободи в НДК, 25-годишният Октай Енимехмедов се пробва да стреля с газов револвер в главата на Ахмед Доган, до момента в който водачът на ДПС изнася отчета си. Събитието се разиграва пред голям брой медии, отразяващи конференцията, на която с изключение на доста български делегати има и чужденци, включително водачът на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент, Греъм Уотсън.

Излизайки на подиума, Енимехмедов насочва газов револвер към Доган, който при опит да се създаде изстрел засича. Доган от своя страна се пробва да избута оръжието от ръката на нападателя, само че не съумява, след което пада на земята. При последвалата интервенция на защитата и други делегати, Октай Енимехмедов е повален на земята, като делегати на конференцията вършат опит за линчуване с удари и ритници. В този миг охранителите от НСО са безпомощни. Впоследствие е изведен от служители на реда.

След настъпилото няколкочасово спиране на конференцията, в речта му, дочетена от Филиз Хюсменова, Ахмед Доган афишира, че се отдръпва от лидерския пост в ДПС и предлага за собствен правоприемник депутата Лютви Местан.

Според някогашният шеф на НСС Атанас Атанасов този опит за нападение наподобява по-скоро на спектакъл, защото оръжието е било негодно – газов револвер, зареден със сигнало-звукови патрони. Други мнения на политици за събитието варират от „ нахлуване против демокрацията “ и „ терористичен акт “ до „ инсценировка “ и „ провокация “.

Според изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов нападателят Октай Енимехмедов е престъпно проявен и е влезнал на конференцията с пропуск от младежка конференция на Движение за права и свободи от ноември 2012 година

Според шефа на Института по логика на психиката при Министерство на вътрешните работи Неделчо Стойчев, Енимехмедов изяснява действието си като персонално решение и претекстът му е бил да покаже на обществото, че съществува, и че неговото мнение би трябвало да бъде зачетено, както и да покаже на водача на Движение за права и свободи, че не е недостижим. Според него – това желание се потвърждава и с това, че револверът е бил зареден със сигнално-звукови патрони. Една от задачите на причинителя е била да стане обществено прочут, а самият той се разказва като български родолюбец, който прави това за положителното на страната, отбелязва шефът на Института по логика на психиката.По мотив побоя над Енимехмедов след повалянето му на земята градският прокурор на София Николай Кокинов излиза с позиция пред медии, че против делегатите на Движение за права и свободи не би трябвало да се повдигат обвинявания за нанесения побой, защото „ [з]а неутрализиране на подобен нападател се постанова причиняването на такива вреди и вреди “. Според основния прокурор Сотир Цацаров „ предмет на разпит и определяне ще бъдат както държанието на защитата, по този начин и последващото държание на лица, които афектирани по разбираем метод от неговите дейности, упражниха очевидно принуждение върху него пред телевизионните екрани, макар че на този стадий той към този момент беше арестуван от чиновници на НСО “. От Български хелзинкски комитет разкритикуват позицията на градския прокурор Кокинов, заявявайки, че „ нито това принуждение, нито неговото оправдаване от прокуратурата е правомерно. Причиняването на физически вреди на човек е целесъобразно единствено когато този човек към момента съставлява заплаха за някого. От публикуваните в медиите фрагменти не наподобява това да е било по този начин във въпросния случай. Във всички случаи, не наподобява въпросното причиняване на вреди да е за обезвреждане на някакъв риск “.Позицията на Кокинов е разкритикувана и от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов

На 30 януари 2013 г. Народното събрание приема Декларация, с която се осъжда опитът за нападение на Ахмед Доган.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР